Tijesta i peciva

Pletenica

Prije nekoliko dana sam imala specijalne goste na ručku: četvoro djece!  Djeca su najzahtjevniji gurmani, vole hranu, ali su baš izbirljivi. Uglavnom, uspjela sam zadovoljiti njihova očekivanja i dobila sam čistu desetku za svoju ulogu kuharice. Bili su oduševljeni pilećom supom koju sam ovaj put pravila sa domaćom kockom za supuChicken Nuggets-ima, ali je pletenica privlačila posebnu pažnju.

Pletenica ili mliječni hljeb, kako god želite…slatka je, ali sam je taj dan služila za ručak i odlično se nadopunjavala sa ostalim okusima. Uglavnom, može se jesti u raznim prilikama, za doručak, ručak, užinu, večeru…Napravite ovu pletenicu, slikajte je i podijelite svoje utiske sa nama u Grupi Kašike ljubavi.

 

PLETENICA

 

SASTOJCI:

  • 300 ml mlijeka
  • 1 kesica kvasca
  • 100 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 550 g brašna
  • 1 kafena kašika soli
  • 1 jaje za premazivanje pretenice
  • 1 kašika ljubavi

PRIPREMA:

1 Sastaviti u dubljoj posudi mlijeko, kvasac i šećer. Promiješati.

2 Dodati istopljeni maslac, brašno, so i zamijesiti tijesto. Može se raditi ručno, uz pomoć miksera ili mašine koje imate za ovakve svrhe.

3 Na blogu kasikaljubavi.com se pišu samo dobri i provjereni recepti.

4 Pripremljenu masu prekriti, najbolje bi bilo prozirnom folijom i ostaviti da nadolazi na toplom mjestu, otprilike sat-dva.

4 Tijesto podijeliti na tri jednaka dijela i formirati dijelove pletenice, dužine oko 50 cm. Ako vam je potrebno brašno kako se tijesto ne bi lijepilo za površinu na kojoj radite, koristite ga. Ja više volim oblikovati pletenice bez brašna.

5 Oblikujte pletenicu po želji i prenesite je na prethodno podmazani pleh ili obložen papirom za pečenje. Ostavite je na toplom mjestu na nadođe što je više moguće, dok ne udvostruči svoju veličinu.

6 Premažite površinu pletenice umućenim jajetom i pecite je tokom 30-tak minuta na 180ºC.

7 Ako vam se sviđa recept kopirajte link i podijelite ga sa drugima.

8 Pratite nove recepte na Facebook stranici Kašike ljubavi, na Instagramu i na novom YouTube kanalu.

9 Svoje recepte i slike možete objavljivati u Grupi Kašike ljubavi koja je izgrađena za ljubitelje dobre hrane… Kliknite OVDJE i pridružite nam se! Čekamo vas!

 

Premazivanje umućenim jajetom poboljšava boju i izgled pletenice
Premazivanje umućenim jajetom poboljšava boju i izgled pletenice

 

Pečenu pletenicu izvaditi na rešetku za hlađenje
Pečenu pletenicu izvaditi na rešetku za hlađenje

 

Mekana, ukusna i izdašna
Mekana, ukusna i izdašna

Dženita

Tags

DzenitaDj

Dijete, majka, supruga. Volim činiti ljude sretnima. Smatram da je jedino volja ključni uspjeh svega... i da alternativa uvijek postoji. Jedina prava vrijednost ovog života su familija i prijatelji.

Related Articles

Vaš komentar

Back to top button
Close
Close