Tijesta i peciva

Hljeb. Brzi hljeb.

Brzi hljeb je spas u situacijama kada nemate hljeba u kući, a kada imate malo vremena za pripremu. Dok kuhate glavno jelo, brzi hljeb vam se peče i na stolu za ručak vam sigurno neće ništa faliti. Vrijeme dizanja tijesta je otprilike pola sata u pećnici na 60ºC i u nastavku se peče oko 40 minuta.

Juče sam otišla u kuhinju sa namjerom da napravim ručak. Imala sam negdje oko dva sata na raspolaganju. Sjetila sam se da nemam friškog hljeba i zastala na momenat, pomišljajući “šta ću sad”…Znam da za pravljenje hljeba obično treba skoro cijelo jutro, uzimajući u obzir vrijeme dizanja tijesta. Otvorila sam svoju najdražu aplikaciju sa receptima i ukucala ključne riječi, kad ugledah Brzi hljeb! I znala sam da je to to! Kao da me je sunce obasjalo u tom trenutku! Pripremala sam ovaj hljeb i ranije, ali sam bila zaboravila za njega.

Hljeb je uspio kao i svaki put. Za to kratko vrijeme je bio gotov. Dok sam postavljala sto za ručak, moji su pojeli skoro pola hljeba. Kažu neki da je “megadobar”, stoga odlučih ovaj recept podijeliti sa vama.

 

BRZI HLJEB

SASTOJCI:

 • 500 g oštrog brašna
 • 250 ml mlake vode
 • 1 kesica suhog kvasca
 • 1 kafena kašika soli
 • 2 kafene kašike šećera
 • 15 ml ulja

 

PRIPREMA:

 1. Izmiješati prvo mlaku vodu, ulje, kvasac i šećer.
 2. Dodati brašno i so i umijesiti tijesto, ručno ili mašinom.
 3. Ne zaboravite da se na blogu Kašika ljubavi pišu samo dobri i provjereni recepti.
 4. Na ravnoj površini, koristeći samo brašno, dotjerati masu u loptasti oblik i pritisnuti da splasne. Može to uraditi ili rukom ili oklagijom.
 5. Razrezati površinu hljeba, posuti brašnom i staviti u pleh koji je prethodno posut brašnom.
 6. Ubacite pleh u pećnicu i podesite na 60ºC tokom nekih pola sata.
 7. U nastavku podignite temperaturu na 220ºC i pecite hljeb tokom 40 minuta.
 8. Temperaturu možete smanjivati po potrebi kako hljeb ne bi izgorio.
Brzi hljeb
Brzi hljeb

NAPOMENE:

 • Možete koristiti suhi ili svježi kvasac. Ako koristite svježi, upotrijebite jednu kockicu od 25 g umjesto jedne kesice suhog.
 • Dok hljeb raste u pećnici na laganoj temperaturi, iskoristite vrijeme za pripremu drugog jela. Dok pripremate bilo šta drugo, hljeb će se peći i u isto vrijeme ćete imati pripremljen svjež i kompletan obrok.
 • Ako vam se sviđa recept, kopirajte link i podijelite ga sa drugima.
 • Pratite nove recepte na Facebook stranici Kašike ljubavi.
 • Pozivam vas da uđete u prostor kojeg smo izgradili zajedno ljubitelji recepata Kašike ljubavi i ja: Grupi Kašike ljubavi…da podijelite i vi svoje recepte, znanje i iskustva, te da budete dio naše velike zajednice. Čekamo vas!

Dženita

 

 

Tags

DzenitaDj

Dijete, majka, supruga. Volim činiti ljude sretnima. Smatram da je jedino volja ključni uspjeh svega... i da alternativa uvijek postoji. Jedina prava vrijednost ovog života su familija i prijatelji.

Related Articles

3 Comments

Vaš komentar

Back to top button
Close
Close