Slatka jelaTorte i kolači

Rođendanska torta

Rođendanska torta izgleda baš onako kako sam ja uvijek zamišljala “šarenu lažu”! Godine su prolazile i činila mi se kao cijela vječnost to čekanje da dobijem šareno, obećavano ludilo… Nikada je nisam vidjela, ali izgleda da sam je sama konačno pronašla. Mislim da je baš ovako je izgledala u mojoj mašti.

 

Ljeto je, vruće je. Svaka aktivnosti koja je odvija na temperaturi preko 36 stepeni na otvorenom je pomalo tjeskobna. Ali za dječiju ljubavi i njihovo zadovoljstvo nema prepreka. Jučer smo pripremili rođendansku zabavu za dvoje djece iako je jedno rođeno 15. jula, a drugo 3. avgusta. Htjelo smo se naći nekako na sredini i pozvati djecu oba uzrasta, zanimljivije je kada ih ima više, a povrh svega izbjegava se ljubomora! Da, da, ljubomora! Ljubomora na prijatelje, ljubomora na pažnju, ljubomora na poklone…sve se to mora imati u obziru, tako da nam je ideja za organiziranje jedne velike dječije zabave bila savršena. Tako je to kada imate djecu, sada već od devet i šest godina.

Rođendanska torta je bila glavna tema među roditeljima. Jeli smo tortu i uživali u naletima okusa koji su se pojavljivali. Primijetila sam da svi su veselim i prodrugljivim pogledom gledali u tanjir i analizirali komad koji su imali ispred sebe…da li su posmatrali komad, da li zalogaj koji je bio naredni, to baš ne mogu reći!

Vrtila su pitanja: “od čega je torta?”, “kako si je napravila?”, “koliko ti je vremena trebalo?”…lakše bi mi bilo reći link i usmjeriti ih na blog, ali je stvar da na španskom još uvijek nisam počela pisati, pa sam se morala usredočiti na objašnjenja.

Imali smo dvije torte. Zaista su bile fantastične. Tako sam ponosna svojim radom. Radila sam ih cijela dva dana, malo po malo, sa toliko ljubavi i pažnje, jer sam htjela postići ono o čemu sam se dogovarala sa djecom. Ideje su nastajale tako što smo danima listali nekoliko časopisa i knjiga. Aydan je htio da njegova rođendanska torta bude od čokolade, tipa Drip Cake, sa mnoštvo ukrasa, a Danya je htjela da njena torta bude u bojama, ukrašena lizalima, sa omiljenom namirnicom: sirom! i uspjeli smo!

Aydanova torta
Aydanova torta

 

 

Postupak rada nisam slikala, jer sam se htjela posvetiti samo izradi torte. Čak nisam imala u planu da ovo objavim na blogu, ali nakon objave slike u Grupi Kašike ljubavi, primijetila sam veliko interesovanje mojih dragih članova, te odlučih podijeliti ovaj recept sa vama.

ROĐENDANSKA TORTA

Presjek torte
Presjek torte

SASTOJCI:

ZA BISKVIT:

 • 400 g šećera
 • 400 g maslaca
 • pola kafene kašike soli
 • 6 jaja
 • 400 g brašna
 • 1 prašak za pecivo
 • bojila za hranu ili 50 g kakaa (po želji)

ZA KREMU:

 • 300 g bijele čokolade
 • 100 g maslaca
 • 600 g kremastog sira (Mascarpone, Philadelphia)
 • 60 g soka od narandže
 • 100 g šećera u prahu
 • 150 g mljevenog lješnjaka

SIRUP ZA ZALIJEVANJE KORA:

 • 250 g šećera
 • 250 g vode
 • aroma vanilije (po želji)

PRIBOR ZA RAD:

 • Klup promjera 24 cm

 PRIPREMA:

KORE:

 1. Uključiti rernu da se zagrijava na 180 stepeni.
 2. Obložiti kalup papirom za pečenje.
 3. Na blogu kasikaljubavi.com se pišu samo dobri i provjereni recepti.
 4. U dubokoj posudi umutiti šećer i maslac. Maslac je preporučljivo imati na sobnoj temperaturi kako bi se lakše mutio.
 5. Dodati jaja, 2 velike kašike brašna od izdvojenih 400 g, prašak za pecivo i umutiti tokom nekih četiri-pet minuta.
 6. Dodati ostatak brašna i umutiti.
 7. Masu podijeliti na tri dijela. Ako koristite vagu kako biste ravnomjerno rasporedili, trebali biste dobiti oko 500g na svaki dio. Dodajte boje po želji. Ja sam koristila plavu, zelenu i crvenu. Ako ipak ne volite boje, nemojte ih dodavati. Umjesto njih možete ubaciti kakao.
 8. Ako ste već obložili kalup sa papirom, nema potrebe da ga premazujete maslacom. Istresite masu i izravnajte je kašikom. Lupnite nekoliko puta kalup od ravnu ploču kako izašao višak zraka i kako bi se razlila masa za biskvit.
 9. Ubacite u rernu i smanjite temperaturu na 150 stepeni. Pecite tokom 30 minuta.
 10. Kada se ohladi kalup, pažljivo izvadite koru. Ja sam kore ostavila tako u papiru na hlađenje. Nakon što su  tako odstojale neka dva sata, zamotala sam ih u prozirnu foliju, zajedno sa papirom za pečenje i ostavila u frižider, jer sam tortu montirala tek naredni dan. Na ovaj način sam raporedila posao i nije mi bilo previše naporno raditi. Imala sam mnogo više vremena za uživanje u pripremi.

 

Preporučljivo je obložiti kalup papirom za pečenje
Preporučljivo je obložiti kalup papirom za pečenje

 

Kore se mogu obojiti jestivim nojama ili kakaom
Kore se mogu obojiti jestivim nojama ili kakaom

KREMA:

 1. Na pari rastopite bijelu čokoladu i maslac. Sistem: manja šerpica sa vodom; preko manje je postavljena veća šerpica sa čokoladom i maslacom. Zapamtite da nije potrebno dosegnuti visoku temperaturu, jednostavno samo dovoljnu temperaturu da se čokolada rastapa polako, uz miješanje. Na visokoj temperaturi čokolada “zagorjeva”. Ne prelazite 50ºC.
 2. U duboku posudu dodajte sir, prirodni sok od narandže, šećer u prahu i rastopljenu čokoladu. Umutite pjenasto mikserom.

SIRUP:

 1. Prokuhajte šećer i vodu. Ako želite dodajte aromu vanilije.
 2. Podijelite sirup u tri čaše, na tri ista dijela.

 

MONTIRANJE TORTE:

 1. Biskvit koji ste pripremili možete ostaviti kakav jeste ili ga možete prerezati na dva djela. Tako ćete dobiti šest kora baš kao što je na slici. Ja sam se opredijelila za rezanje biskvita kako bih dobila “sočnije” kore i šareniju tortu. Iako sam prerezivanjem kore dobivala jednu doeblju i jednu tanju, savršeno sam ih ukomponovala tako što sam ih redala naizmjenično: jednu deblju, pa jednu tanju, jednu deblju i tako do kraja.
 2. Na pleh za služenje torti postavite jednu koru. Kašikom ili silikonskom četkicom raporedite sirup preko biskvita. Ako ste se odlučili na rezanje kore, upotrijebite pola čaše sirupa za zalijevanje jedne kore.
 3. Na red dolazi krema. Četiri pune kašike kreme su mi bile dovoljne za svaki sloj. Nakon što izravnate kremu, pospite je mljevenim lješnjacima.
 4. Ponovite postupak.
 5. Ostatak kreme pospite preko torte i pustite da se razlije preko rubova. Što je nepravilniji pad kreme, to je interesantnije.
 6. Ukrasite po želji. U mom slučaju 13 lizala su bila pravi pogodak. Djeca su se pretjerano radovala.
Tajna posebnog okusa je u sitno mljevenom lješnjaku
Tajna posebnog okusa je u sitno mljevenom lješnjaku

 

Jednom gotova, pustite maštu na volju i dekorišite po svom ukusu
Jednom gotova, pustite maštu na volju i dekorišite po svom ukusu

 

Djeca su bila oduševljena
Djeca su bila oduševljena

VAŽNO:

 1. Slikajte svoju rođendansku tortu i podijelite je sa nama u super Grupi Kašike ljubavi.
 2. Lješnjaci treba da budu skroz sitno mljeveni, kao prah. Cilj nije da se osjete komadići dok se torta jede, jer je izuzetno kremasta i ugodnog okusa; cilj je da se da posebna iskra okusa tim mljevenim lješnjakom. Roditelji koji su jeli tortu na našoj rođendanskoj zabavi, govorili su da torta ima nešto posebno. Tek kada sam rekla da su u pitanju lješnjaci, rekli su da je to to. Vjerujete mi da je ovaj detalj jako važan.
 3. Za rezanje biskvita možete koristiti veliki nož ako već nemate pri ruci prigodan alat za presjecanje. Ja sam nekada davno kupila “rezač” za kore, bio je skroz jeftin. Detalj je koji se ne koristi često, ali kada ga trebate, olakšava posao. U svakom slučaju ni nožem nije teško: cijelim dlanom poklopite biskvit i drugom rukom režete polako, okrečući biskvit u krug.
 4. Tortu čuvajte na hladnom mjestu.
 5. Ako vam se sviđa recept, podijelite ga sa drugima.
 6. Pratite me na Fejsbuku.
 7. Pozivam vas da uđete u prostor kojeg smo zajedno izgradili ljubitelji recepata Kašike ljubavi i ja: Grupu Kašika ljubavi….da podijelite svoje recepte, znanje i iskustva, da ih isto tako dobijete, te da budete dio naše velike zajednice. Pridružite nam se! Čekamo vas!

Dženita

 

Rođendanska torta
Rođendanska torta

 

Tags

DzenitaDj

Dijete, majka, supruga. Volim činiti ljude sretnima. Smatram da je jedino volja ključni uspjeh svega... i da alternativa uvijek postoji. Jedina prava vrijednost ovog života su familija i prijatelji.

Related Articles

2 Comments

  1. Draga Anita, stavljala sam 1-2 kafene kašike boje Dr.Oetker. Otprilike. Nisam imala za cilj ni jednu odredjenu nijansu. Hvala vama?

Vaš komentar

Back to top button
Close
Close