Povrće i mahunarkeSlana jela

Kuhani krompir sa majonezom Ali-Oli

Voljeli biste jesti nešto neuobičajeno? Možda vam treba brzinska večera? Ili prilog? Kuhani krompir preliven majonezom sa bijelim lukom je odlična solucija! Jednostavno, brzo, a drugačije.

Danas vam ostavljam jedan brzinski recpet koji je jako efikasan. Kuhani krompir sa majonezom Ali-Oli. Sjećam se dana kada su mi roditelji bili u posjeti prošlo ljeto; nastojala sam svaki dan da pripremim nešto novo i dobro za njih, da ih “natjeram” hranom da se osjećaju još ugodnije u mojoj kući. Ovo je jedno od jela koje je triunfiralo. Jako im se svidjelo zato što je lagano za napraviti, a izuzetno efikasno. Uz one španske bagete i hrskave chapate je obrok za pamćenje. Zbog toga sam odlučila uvrstiti ovaj recept među prvim stvarima na blogu.

 

Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 15 minuta
Ukupno vrijeme: 25 minuta

 

 

KUHANI KROMIR SA MAJONEZOM ALI-OLI

 

SASTOJCI:

 

PRIPREMA:

 1. Oguliti krompir, izrezati ga na kockice i staviti da se kuha u posoljenoj vodi tokom 15 minuta.
 2. Iscijediti kuhani krompir i poslužiti ga na tanjir.kuhani krompir
 3. Napraviti majonezu, s tim da prije mućenja, zajedno sa ostalim sastojcima dodamo čehno bijelog luka. Ako je majoneza gusta, poželjno je dodati vode na kraju i promiješati, kako bi se lakše razljevala preko krompira.
 4. Posoliti po potrebi i poslužiti.
 5. Slikajte svoj krompir i podijelite ga sa nama u Fejsbuk Grupi Kašike ljubavi.

  Kuhani krompir sa majonezom Ali-Oli
  Kuhani krompir sa majonezom Ali-Oli

 

 


VAŽNO:

 • Dužina kuhanja zavisi od vrste krompira, pa budite oprezni. Provjeravajte krompir tokom posljednih minuta, kako se ne bi raspao. 
 • Ne zaboravite isprobavati hranu u toku kuhanja, kako biste dosegli pravi balans okusa i postigli ukusnu hranu.
 • Majonezu sa bijelim lukom nazivaju “ali-oli”.
 • U slučaju da ne koristite domaću majonezu, u trećem koraku možete dodati u majonezu čehno bijelog luka i malo vode, pa umutiti štapnim mikerom. Efekat je isti.
 • Količina krompira i majoneze koja se upotrebljava u ovom jelu je po potrebi i ukusu. Uglavnom, ovo jelo bi trebalo da ima “debeli” sloj preliva od majoneze. Nemojte se ustručavati pri prelijevanju :)…
 • U kombinaciji sa friškim, hrskavim hljebom, ovo jelo je za prste pojesti!
 • Ako vam se sviđa ovaj recept, podijelite ga sa drugima.
 • Pratite me na Fejsbuku.
 • Pozivam vas da uđete u prostor kojeg smo zajedno izgradili ljubitelji recepata Kašike ljubavi i ja: Grupu Kašika ljubavi….da podijelite svoje recepte, znanje i iskustva, da ih isto tako dobijete, te da budete dio naše velike zajednice. Pridružite nam se! Čekamo vas!
 •  

  Dženita


 • IMG_4132
  Kuhani krompir sa majonezom “ali-oli”

Tags

Related Articles

One Comment

Vaš komentar

Back to top button
Close
Close