Namazi i punjenjaTrikovi & ideje

Čokoladne kapljice

Trebate čokoladne kapljice za pripremanje super atraktivnog jela po receptu na koji ste upravo naišli?! Recept ste vidjeli, spasili, prepisali, uvrstili među omiljene, ali šta ako ne znate gdje kupiti tako bitan sastojak?! Zatvorene su vam prodavnice i ne možete imati čokoladne kapljice baš kada vam trebaju?! I tome je došao kraj!!!! Ja sam ih pripremila i uspjela prvi put! Skroz je jednostavno, samo treba malo volje. I pažljivo pročitajte postupak i napomene.

SASTOJCI:

 • čokolada po želji (crna, mliječna ili bijela)
 • 1 kašika ljubavi

PRIBOR ZA RAD:

 • plastična kesica za zamrzivač ili kesica za šlag sa nastavkom koji ima veoma mali otvor
 • papir za pečenje

PRIPREMA:

 1. Rastopiti čokoladu na pari: na manju šerpicu koju ćemo zagrijavati na vatri, stavimo veću i u tu veću ubacimo komadiće čokolade.
 2. Kada se čokolada počne rastapati, polako miješamo dok se voda u donjoj šerpici zagrijava.
 3. Ne zaboravite da se na blogu kasikaljubavi.com pišu samo dobri i provjereni recepti.
 4. Pripremimo kesicu za izlijevanje čokolade. Najlakši način pripreme i izlijevanja je da izvrnemo gornji dio vrećice i  stavimo je na grlo bokala ili na duboku, a usku zdjelicu, kako bi nam vrećica bila fiksirana.
 5. Izlijemo čokoladu. Ako je u pitanju plastična vrećica, obična, makazama razrežemo “kljun”, kako bismo ostavili mali otvor. Koliko mali, to ćete najbolje osjetiti-probajte! Prvo odsjecite “samo malo”. Kasnije je lakše odsjeći još malo ako za tim bude bilo potrebe. Imajte na umu da ako bude skroz mali otvor, pritiskom bi vam mogla puknuti vrećica (u slučaju da je obična plastična za zamrzavanje hrane). Ako je malo veći otvor, onda će vam izlaziti veća količina čokolade i nećete postići željeni efekat.
 6. Na papiru za pečenje formiramo jednu po jednu kapljicu: najbolje je praviti pokrete odozdo prema gore i zatim preći na drugu. Normalno je da prvih nekoliko kapljica dobiju malo čudan oblik, ali brzo ćete uvijedjeti najbolji način rada i ispast će vam fenomenalne!
 7. Ostaviti da se čokolada stvrdne, te premjestiti u teglicu ili plastičnu zdjelicu i čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Koristite po potrebi.

Slikajte svoje super kapljice i podijelite ih sa nama u Facebook  

Grupi Kašike ljubavi.

NAPOMENE:

 • Idealna temperatura za obradu čokolade je 50ºC, što znači da ne smije biti vruća. Bolje je imati malo više strpljenja i rastapati je malo duže vremena na nižoj temperaturi, nego pojačati temperaturu kako bismo je što brže rastopili.
 • Ako je čokolada previše zagrijana, kapljice se daju puno teže izlijevati. U tom slučaju bi bilo najbolje čekati da se malo ohladi i nastaviti sa formiranjem kapljica na papiru. Vidjet ćete kako je na taj način mnogo lakše raditi sa čokoladom.
 • Pratite me na Fejsbuku.
 • Ako vam se sviđa recept podijelite ga sa drugima.
 • Pozivam vas da uđete u prostor kojeg smo zajedno izgradili ljubitelji recepata Kašike ljubavi i ja: Grupu Kašika ljubavi….da podijelite svoje recepte, znanje i iskustva, da ih isto tako dobijete, te da budete dio naše velike zajednice. Pridružite nam se! Čekamo vas!

Recepti u kojima možete koristiti čokoladne kapljice:

Magdalenas

Keksići

Biskvit od jabuke

Biskvit od narandže

 

Tags

Related Articles

Vaš komentar

Back to top button
Close
Close