Meso

Biftek na najjedostavniji način

Biftek je najbolji i najmekši dio mesa. Većinom je to najskuplji i najcjenjeniji komad. Zbog svojih karakteristika obično se koristi u specijalnim prilikama kako bi se okupljenim degustatorima izazvala posebna pažnja i stvorio izuzetan utisak.

Zbog toga, većina nas nastoji tražiti spektakulatrne recepte na izgled, a ponekad se toliko zakomplikujemo, da se izgubi stvarna vrijednost i ukus ovog mesa.

Sa velikim zadovoljstvom vam danas pišem ovaj post i prenosim jedan tako divan način pripremanja bifteka koji mi je pokazala moja draga prijateljica Leo. Ona zajedno sa svojim mužem vodi jednu jako dobru mesnicu i meso tretiraju na zadivljujući način. Uz njih sam zaista mnogo naučila.

Za biftek, kažu, treba da se uživa u intezivnom okusu mesa i teksturi koju ima. Iako ima različitih načina pripremanja bifteka, ovo je samo jedan od njih, tako jednostavan, a izuzetno potentan.

Idealna debljina odreska 1-3 cm
Idealna debljina odreska 1-3 cm

 

BIFTEK NA NAJJEDNOSTAVNIJI NAČIN

SASTOJCI:

 • biftek
 • krupna so

PRIPREMA:

 1. Izrežite biftek. Preporučena debljina odreska je od 1 do 3 cm.
 2. Zagrijte tavu do tačke da bude dovoljno zagrijana, ali ne previše.
 3. Ne koristite ulje!
 4. Na blogu www.kasikaljubavi.com pišu se samo dobri i provjereni recepeti.
 5. Na zagrijanu tavu, bez ulja, stavite izrezani odrezak i pecite ga na umjerenoj temperaturi, otprilike 2-3 minute. Napominjem da je vrijeme tek orijentativno-sve zavisi od vašeg ukusa, da li želite da vam biftek bude slabo pečen (crven untra i krvav), srednje pečen (crven unutra) ili jako pečen ( sa blago-roskastom bojom presjeka)
 6. Preokrenite meso i ispecite ga i sa druge strane.
 7. Pečeni biftek izvadite na tanjir i odmah pospite sa krupnom soli.
 8. Biftek se služi dok je vruć.
 9. Ovako pripremljen, možete služiti uz bilo koji sos kako biste dodatno pojačali i obogatili okus jela na način koji volite. Moja preporuka je Gorgonzola sos (pogledajte napomene).
Pečenje bez ulja
Pečenje bez ulja
Biftek se ispeče za nekoliko minuta
Biftek se ispeče za nekoliko minuta
Posuti krupnu so na vruće meso je od ključnog značaja
Posuti krupnu so na vruće meso je od ključnog značaja

NAPOMENE:

 • Biftek je najbolje priprematu u trenutku kada je predviđena konzumacija. Jede se vruć. Za pečenje ne treba puno vremena, tako da se može pristupiti pripremi po završetku prvog jela, dok gosti još uvijek čavrljaju. Sigurno će se isplatiti svaki trenutak čekanja.
 • Preporučujem vam da uz ovo super jelo pripremite i jedan aperitiv koji će sigurno oduševiti, a to je Pintxo Donosti sa bloga www.kasikaljubavi.com
 • Ako vam se sviđa dobro pečen odrezak, bez unutrašnje crvene boje, preporuka je da ga režete na tanje ploške, tj. debljina prsta.
 • Biftek se ne bi trebao prepeći, jer bi izgubio sva svojstva i čari koja se očekuju od ovog komada mesa.
 • Dobar način je, ako imate električni roštilj, pripremati ga direktno na stolu na kojem se jede i služiti odmah u tanjire.
 • Okus dodatno možete pojačati po želji dodatkom bilo koje vrste sosa. Moja preporuka je Gorgonzola sos kojeg pripremam zagrijavanjem i rastapanjem mješavine 200 ml vrhnja za kuhanje i 100-200 g Gorgonzola sira. Posipam vruće ili hladno direktno preko tek pečenog odreska.
 • Ako vam se sviđa recepet kopirajte link i podijelite ga sa drugima.
 • Pratite nove recepte na Facebook stranici Kašike ljubavi i na novom YouTube kanalu.
 • Pridružite se Grupi Kašike ljubavi koju smo zajedno izgradili fanovi recepta bloga i ja, u kojoj svi dijelimo svoje recepte, znanja i iskustva. Pridružite nam se klikom OVDJE. Čekamo vas!

Dobro pečen odrezak
Tačku pečenja prilagodite vašim ukusima
Tags

DzenitaDj

Dijete, majka, supruga. Volim činiti ljude sretnima. Smatram da je jedino volja ključni uspjeh svega... i da alternativa uvijek postoji. Jedina prava vrijednost ovog života su familija i prijatelji.

Vaš komentar

Back to top button
Close
Close