Trikovi & ideje

Kako izbjeći da se biskvit ne zalijepi za kalup

Kako se biskvit ili kuglof ne bi zalijepio za kalup, neophodno je posvetiti posebnu pažnju i vrijeme pripremi istog.

Imala sam istih problema, čak i sa visokokvalitetnim modelima. Nakon konsultacija sa vrhunskim stručnjacima čiji su se savjeti podudarali sa našim tradicionalnim, starinskim, uvidjela sam da je najučinkovitiji način za izbjegavanje ovog problema podmazivanje pleha maslacem, te obložavanje istog tankim slojem brašna. Kao zamjena za brašno, u slučaju da vam se ne čini baš najbolja ideja da na gotovom biskvitu pronađete male ostatke brašna, možete koristiti i prezlu, pa i kakao za pripremu biskvita od čokolade.

Rastopljeni maslac se razmaže silikonskom četkicom ili komadićem kuhinjskog papira. Ovako podmazan kalup ostavim nekoliko minuta u frižider i kada se stisne, pospem brašnom. Dobro rastresem kalup kako bi brašno došlo do svakog milimetra površine. Zatim ga prevrnem, lupkajući po gornjem, vanjskom dijelu kako bi izašao višak brašna. Na taj način osigurvam “čistoću” gotovog biskvita-brašno se ne osjeti na njegovoj površini.

Bitno je namazati i najmanji djelić kalupa
Bitno je namazati i najmanji djelić kalupa
Posuti brašnom bez oskudjevanja, višak se svakako istrese
Posuti brašnom bez oskudjevanja, višak se svakako istrese

 

Kako peći biskvit/kuglof

Biskviti se peku na temperaturi od oko 160ºC tokom 40-tak minuta. Rerne nisu iste i postoji mogućnost da iako podesimo rernu na 160ºC, zagrijava slabije ili jače. Izgledom biskvita možemo procijeniti jačinu temperature: ako se biskvit udubi znači da je temperatura niska; ako se biskvit diže onda znači da je temperatura visoka. Nekada je bolje peći biskvit na nižoj temperaturi duže vremena. Uglavnom, zlatno pravilo: tokom prvih 30 minuta rerna se ne otvarara. Ako mislite da vam je biskvit gotov, jednostavno možete provjeriti ubodom noža ili čačkalicom u sredinu: ostatak mase na nožu ili čačkalici ukazuje da je nedovoljno pečen, a ako ostane suho, biskvit je gotov.

Obavezno ostavite biskvit u kalupu 15 minuta nakon pečenja i tek onda ga izvadite.

Zaista vrijedi posvetiti vrijeme pravilnom podmazivanju pleha prije pripreme biskvita ili kuglofa. Uradite to kao prvi korak pri pripremi svakog recepta. Tako sigurno znate da vaš vrijedni rad, vrijeme i sastojci neće biti uzalud potrošeni.

Podijelite i vi svoje znanje, savjete, slike  i iskustva zajedno sa svima nama u Grupi Kašike ljubavi i budite član naše velike zajednice.

Dženita

Tags

DzenitaDj

Dijete, majka, supruga. Volim činiti ljude sretnima. Smatram da je jedino volja ključni uspjeh svega... i da alternativa uvijek postoji. Jedina prava vrijednost ovog života su familija i prijatelji.

Vaš komentar

Back to top button
Close
Close