Tijesta i pecivaVideo

Fokaća (Focaccia)

Tradicionalno italijansko jelo

[dropcap]F[/dropcap]okaća je tradicionalno italijansko jelo. Podsjeća na pizzu. Fokaća je ravni hljeb prekriven aromatičnim biljakama i drugim sastojcima, u maslinovovom ulju. Postoje različiti načini pripremanja Fokaće. Jedan od njih je, a i nekako najpopularniji, sa bosiljkom i cherry paradajzom.U mom slučaju je Fokaća bez ičega jer djeca ne vole cijeli paradajz u hrani i teže se navikavaju na novo. Zbog toga sam se odlučila na “praznu” verziju, samo sa uljem i krupnom soli, pa smo je kasnije jeli kako je kome odgovaralo.

Ovaj hljeb bi trebao da bude poprilično vazdušan. Taj efekat postižemo posebnim tretiranjem tijesta: zabadanjem prstiju u površinu mekanog tijesta. Bila je toliko dobra da sam je pravila odmah i naredni dan. Svaki put kada pogledam ovaj recept dobijem jaku volju da idem u kuhinju da kuham.

Ova fokaća je pripremljena po uzoru na video recept Jamie Olivera.

 

Sastojci:

 • 500 g oštrog brašna
 • 325 ml vode
 • 1/2 kesice suhog kvasca
 • 1 kafena kašika soli
 • po potrebi maslinovog ulja
 • po potrebi krupne soli
 • 1 kašika ljubavi
 • i svi ostali sastojci za ukrašavanje po želji (masline, bosiljak, bijeli luk i sl)

 Priprema:

 1. Sastaviti sve sastojke sa oko dvije-tri supene kašike maslinovog ulja i dobro izmiješati, rukom ili u mašini za miješanje tijesta.
 2. Sastaviti sve sastojke sa oko dvije-tri supene kašike maslinovog ulja i dobro izmješati. Rukom ili u mašini za miješanje tijesta.
 3. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti preko noći da odstoji u frižideru (pogledajte napomene).
 4. Ne zaboravite da se na blogu kasikaljubavi.com pišu samo dobri i provjereni recepti.
 5. Oblikovati tijesto u brašnu, napraviti loptu i ostaviti prekriveno da odstoji nekih pola sata.
 6. Pripremite pleh u kojem ćete peći fokaću. Premažite ga prvo tankim slojem maslinovog ulja i pospite ga grizom.
 7. Ubadajući prstima, koristeći ulje, razvijte tijesto na veličinu pleha u kojem ćete peći hljeb. Ubacite tijesto u pleh i nastavite bockati tijesto.
 8. U ovom koraku ja sam posula krupnu so i maslinovo ulje preko tijesta, jer sam željela fokaću bez ičega. U slučaju da želite napraviti kompletnu fokaću, možete dodati po jedan cherry paradajz umotan u list svježeg bosiljka u svaku rupicu koju oblikujete svojim prstima. Bilo bi dobro da imate razmak između svake neka dva cm.
 9. Verzija: u rupice stavite kuhani krompir sa plavim sirom. Koristite aromatične biljke. Savjet velikog Jamie Olivera je da aromatične biljke natopite maslinovim uljem, kako se pri pečenju ne bi osušile. Ovako natopljene, sačuvat će miris i svježinu. Koristite bijeli luk! I ne zaboravite krupnu so! Daje posebnu čar ovom jelu.
 10. Prekrijte i ostavite da tijesto udvostruči volumen, nekih 45 minuta.
 11. Pecite tokom 20-30 minuta na temperaturi od 200ºC.
 12. Vruću fokaću “zalijte” maslinovim uljem: tankim mlazom pređite preko pečenog tijesta. Najlakše je da otvor flaše preklopite prstima prilikom izljevanja i na taj način regulišete količinu ulja. Ostavite da se ohladi samo malo i uživajte u fantastičnom okusu!
 13. Pogledajte način pripreme:

 

Napomene:

 • Tijesto možete praviti i isti dan, nije potrebno ostaviti ga da prenoći. Ostavite ga da nadolazi na toplom mjestu oko sat vremena.
 • Na 500g brašna možete korstiti 7g kvasca, cijelu kesicu suhe germe ili 25g svježeg kvasca. Samo imajte na umu: manja količina germe podrazumjeva duže vrijeme dizanja tijesta, ali isto tako miris germe se manje osjeti.
 • Ako vam se sviđa recept kopirajte link i podijelite ga sa drugima.
 • Pratite nove recepte na Facebook stranici Kašike ljubavi i na YouTube kanalu.

Pozivam vas da uđete u prostor kojeg smo zajedno izgradili ljubitelji recepata Kašike ljubavi i ja: Grupu Kašika ljubavi.

….da podijelite svoje recepte, znanje i iskustva, da ih isto tako dobijete, te da budete dio naše velike zajednice. Pridružite nam se! Čekamo vas! Dženita

Klikom na ovaj link postajete član Grupe Kašika ljubavi.

 

Tags

DzenitaDj

Dijete, majka, supruga. Volim činiti ljude sretnima. Smatram da je jedino volja ključni uspjeh svega... i da alternativa uvijek postoji. Jedina prava vrijednost ovog života su familija i prijatelji.

Related Articles

Vaš komentar

Back to top button
Close
Close