Kreme i supeSlana jela

Supa od bijelog luka

Često čujem da spominju naziv “Sopas de ajo”, što znači Supa od bijelog luka. Vremenom sam je osjetila ustaljenu u španskim kuhinjama, ali ne i u mojoj. Kaže moj muž da ju je jeo kao dijete samo zato što je morao i da mu ne pada na pamet opet da je jede. Mislim da je bio to jedan od glavnih razloga zašto je nisam pripremala tokom ovih 10 godina boravka u Španiji.

Već, prije neki dan odemo u bar, dok smo čekali djecu da iz izađu iz škole. Bio je oko jedan sat. Htjedoh naručiti kafu, ali me čudno pogledaše, kažu “kafu u ovo doba?!”…Pomislih, da baš toliko ne odudaram, uzet ću nešto što je u skladu sa navikama. Obično Španci u to vrijeme prije ručka piju neko osvježavajuće piće, čašu vina ili čašu pive-famozna kanja (caña) uz što obično kao dodatak služe “tapas” (komadić hrane za prizalogajiti). I ja naručih pivu 0,0% alkohola (da budem u folu koliko toliko) i kaže mi žena za barom da danas ima gotovu supu od bijelog luka i da li je želim probati. Jedva sam dočekala, napokon ta famozna supa u mojim rukama! I slikala sam odmah da vam pokažem! Kako je samo dobra bila!!! Komentarisali smo o supi i isti dan sam nazvala svekrvu, pitala je za upute i kako je napraviti. Upoređivala sam još neke recepte pronađene na internetu i tako sam je i napravila. Može biti da vam se jako svidi (baš kao meni) ili može biti da vam se nikako ne svidi! Mojoj djeci se sviđa; muž, naravno, nije htio ni probati. Što je najbitnije, sastojci su tako jednostavni i uobičajeni. Pogledajte:

Supa od bijlog luka kao tapas u baru
Supa od bijlog luka kao tapas u baru

SUPA OD BIJELOG LUKA

SASTOJCI:

 • 8-10 čehni bijelog luka
 • 3-4 supene kašike maslinovog ulja
 • 1,5 l vode
 • 1 kafena kašika crvene paprike
 • 2 jaja
 • 100 g starog hljeba
 • 2 kocke koncentrata za supu

PRIPREMA:

 1. Oguliti bijeli luk i isjeckati ga na sitne, što sitnije komadiće.
 2. Propržiti bijeli luk na ulju tokom nekih pet minuta, na skroz laganoj vatri kako bi polako ispuštao aromu.
 3. Na blogu kasikaljubavi.com se pišu samo dobri i provjereni recepti.
 4. U nastavku, bez promijene temperature, dodati kašikicu crvene paprike i promiješati. Paprika se ne bi trebala dugo peći, jer je jako osjetljiv začin i može izgorjeti.
 5. Dodati 1,5 l vode i kuhati tokom 15-tak minuta u poklopljenoj šerpi. U međuvremenu dodajte dvije kocke za supu. Probajte i dodajte soli ako je potrebno.
 6. U zdjelici umutite dva jaja i miješajući supu u šerpi, dodajte umućena jaja. Promiješajte i skinite sa vatre.
 7. Na samom kraju se doda stari hljeb isječen na takne kriške i ostavi se da odstoji nekoliko minuta prije služenja.
 8. Ako vam se sviđa recept, kopirajte link i podijelite ga sa drugima.
 9. Pratite nove recepte na Facebook stranici Kašike ljubavi.
 10. Pozivam vas da uđete u prostor kojeg smo zajedno izgradili ljubitelji recepata Kašike ljubavi i ja: Grupu Kašike ljubavi, da podijelite svoje recepte, znanja i iskustva, da ih isto tako dobijete, te da budete di naše velike zajednice. Pridružite nam se! Čekamo vas!
Moja Supa od bijelog luka
Moja Supa od bijelog luka

Dženita

Tags

DzenitaDj

Dijete, majka, supruga. Volim činiti ljude sretnima. Smatram da je jedino volja ključni uspjeh svega... i da alternativa uvijek postoji. Jedina prava vrijednost ovog života su familija i prijatelji.

Related Articles

Vaš komentar

Back to top button
Close
Close