Keksići-domaći keks

Definitivno najbolji keksići na svijetu! Zato što ne zahtjevaju puno, nisu posebno napucani,  a tako su ukusni...sve se to uzima u obzir! Keks je neizostavan u našim životima. Ako malo razmislimo, skoro uvijek je prisutan na našim stolovima u bilo u kojoj formi.

Volim pripremati domaće keksiće jer osjetim da, iako nemaju onaj lažno  “savršeni” ukus kojeg pospješuju umjetni dodaci prehrani, imaju okus zdravlja, čistoće i ljubavi. Volim kada napravim nešto svojim rukama; kada gledam svoju djecu i ukućane kako uživaju u toj hrani. Znam šta jedu. Znam koji su sastojci. I znam da se trudim da očuvam zdravlje sviju nas.

U posljednje vrijeme nam pričaju mnogo o štetnosti palminog ulja: sadrže mnoštvo zasićenih, hoću reći, loših masti, koje čestom upotrebom mogu uzrokovati probleme u našim tijelima. Mi smo odlučili već prije puno godina da sa velikim oprezom čitamo etikete i da ne kupujemo namirnice koje imaju puno konervanasa i umjetnih dodataka. Ali sada je oprez još veći! Ne kupujemo namirnice sa palminim uljem, pa se moja kupovna lista dosta smanjila. Skoro svi keksovi sadrže palmino ulje, osim onih za djecu, ali njihove cijene se dosta odskaču od “normalnih”

Zato je najbolje pripremiti sam svoju hranu i znaš šta jedeš.

Vjerujem da i ovih keksića ima u različitim verzijama. Zovu ih American Cookies, ali nakon što sam ih napravila u velikom broju i isprobala mnoštvo recepata, pišem vam moj način, najlakši i sa najboljeim rezultatom. Odlična varijanta je da se pune eurokremom: napravi se kuglica od mase za keks, razlijepi se na dlanu, stavi kašika eurokrema i polako se zatvori tako što sastavite krajeve prema sredini i zatvorite lopticu. Rezultat je prelijep. Probajte sve varijante i pišite nam o njima!!!

 

KEKSIĆI

        Priprema: 10 minuta. Čekanje 30 minuta. Pečenje 13 minuta (x2).

Ukupuno vrijeme pripreme: 60 minuta

 

SASTOJCI ZA KEKS:

 • pola maslaca (125 g), na sobnoj temperaturi
 • 2 jaja
 • nepuna šolja šećera (mjera: velika šolja za mlijeko)
 • aroma vanilije
 • dvije šolje brašna
 • kafena kašika sode bikarbone
 • prstohvat soli
 • čokoladne kapljice (klikom OVDJE pogledajte kako da ih napravite sami)

img_1348

 

PRIPREMA.

 1. Umutiti jaja, šećer, maslac i aromu vanilije.
 2. Dodati brašno, sodu bikarbonu i prstohvat soli, te umutiti.
 3. Dodati čokoladne kapljice i promiješati.
 4. Ostaviti u frižideru da se stisne kako biste lakše mogli raditi sa masom, oko 30 minuta.
 5. Formirati kuglice veličine oraha (osim ako vam djeca ne naruče ogroman keks, onda vam ne ostaje ništa drugo nego formirati lopticu veličine jabuke 🙂 i malo je slijepiti da ne bude pretjerano debela, te poredati na pleh.img_1359
 6. Peći na 180ºC, nekih 13 minuta. Paziti da ne izgore. U principu, ako je temperatura tačno podešena, keksići bi trebali da se izvade dok su jos uvijek mekani, jer se hlađenjem stvrdnu.
 7. Ovako pripremljeni keksići vam mogu stajati danima u dobro zatvorenoj kutiji.
 8. Slikajte svoje super keksiće i podijelite ih sa nama u Fejsbuk  Grupi Kašike ljubavi. 

 

 

 

IMG_1364 2.jpg

KEKS JE GOTOV

 

NAPOMENE:


 • Ako vam se žuri, ostavite masu u zamrzivač umjesto u frižider, prije će se stvrdnuti.
 • Ako koristite pleh u kojem se lijepi hrana, obavezno ga obložite papirom za pečenje. U suportnom nećete izvaditi keksiće u komadu.
 • Između svake loptice ostavite dovoljno prostora kako se ne bi sastavili, jer se zagrijavanjem rastapaju i šire.
 • Možete dodati bilo koji dadatak. Pustite mašti na volju. Ja sam dodavala ovoj masi kokosovo brašno, mljevene orahe i postizala sam odlične keksiće.
 • Upozorenje: stavaraju ovisnost!
 • Pripremite samo čokoladne kapljice,način pripreme pogledajte ovdje.
 • Pozivam vas da uđete u prostor kojeg smo zajedno izgradili ljubitelji recepata Kašike ljubavi i ja: Grupu Kašika ljubavi….da podijelite svoje recepte, znanje i iskustva, da ih isto tako dobijete, te da budete dio naše velike zajednice. Pridružite nam se! Čekamo vas!

Najbolji keksići na svijetu

Najbolji keksići na svijetu

4 Comments

Vaš komentar

A %d blogueros les gusta esto: