Deserti

Natiljas. Domaći puding.

Natiljas (natillas) je tradicionalni desert u Španiji čiji recept se prenosi sa generacije na generaciju. Natiljas obilježava djetinjstva. Nema kuće u kojoj se ne pamti i ne priča o mirisu vanilije i cimeta koji se širio po kuhinji u kojoj su djeca odrastala. Natiljas je desert koji nikada ne izlati iz mode.

Moja djeca su već uvrstila natiljas u listu svojih najdržih jela koje im pripremam i drago mi je, jer znam šta im dajem. Ovo je puding u kojem nema hemijskih dodataka, konervanasa niti pojačivača okusa. Kada im kažem da imam namjeru pripremati natiljas, odmah skaču u želji da mi pomognu. I onda je radost  na sve strane.

Za pripremu domaćeg pudinga nam trebaju osnovne namirnice: mlijeko, jaja, šećer, malo gustina i cimet. Sve ostalo možemo dodavati u zavisnosti od onoga što želimo postići. U ovom receptu ću vam pokazati osnovni i najlakši način prireme, ali ću vam svakako i napomenuti ono što biste mogli još uraditi.

 

NATILJAS. DOMAĆI PUDING.

Domaće je najbolje
Domaće je najbolje

SASTOJCI:

 • 500 ml mlijeka
 • 60-100 g šećera
 • 2 jaja
 • 5 g gustina (1 puna kafena kašika)
 • aroma vanilije po želji
 • keks (tipa petit ili piškote) i cimet za dekoraciju (opcija)
Preporučena količina gustina može varirati u zavisnosti od željene gustoće
Preporučena količina gustina može varirati u zavisnosti od željene gustoće

PRIPREMA:

 1. U prvom koraku pripreme bilo kojeg jela, najbolje je pripremiti ono u čemu ćemo poslužiti jelo koje pripremamo; u ovom slučaju su staklene zdjelice ili čaše. Keks i cimet neka vam se nađu pri ruci, jer bi se trebali odmah staviti, dok je puding još uvijek vruć.
 2. U dublju šerpicu sastavimo sve sastojke, umutimo (štapnim mikserom), te zagrijavamo na laganoj vatri, miješajući (kašikom), dok ne prokuha; u tom trenutku skinemo šerpicu sa vatre.
 3. Ne zaboravite da se na blogu Kašika ljubavi pišu samo provjereni i dobri recepti.
 4. Izlijte masu u pripremljene zdjelice i odmah u nastavku stavite obični keks, te ako želite i volite, pospite cimetom.
 5. Ostavite natiljas u fižider tokom najmanje dva sata na hlađenje prije konzumiranja.
Male ruke mogu biti od velike pomoći
Male ruke mogu biti od velike pomoći

 

NAPOMENE:

 • Keks možete izostaviti i posuti natiljas samo cimetom.
 • Možete dodati čokoladu, kakao, kokos ili bilo koju drugu aromu koja vam se sviđa.
 • Ako želite dodatno obogatiti okus, dodajte štapić cimeta ili vanilije u mlijeko i tako ga iskuhajte prije upotrebe, ali se pobrinite da nakon iskuhavanja imate 500 ml mlijeka za pripremu ovog recepta (iskuhavanjem mlijeko isparava, pa dodajte na početku malo veću količinu od navedene).
 • Nema ništa ukusnije ni zdravije od onoga što napravite u svojoj kući, svojim rukama.
 • Ako vam se sviđa recept, kopirajte link i podijelite ga sa drugima.
 • Pratite nove recepte na Facebook stranici Kašike ljubavi.
 • Pozivam vas da uđete u prostor kojeg smo zajedno izgradili ljubitelji recepata Kašike ljubavi i ja: Grupu Kašike ljubavi…da podijelite i vi svoje recepte, znanje i iskustva, da ih isto tako dobijete, te da budete dio naše velike zajednice! Pridružite nam se! Čekamo vas!

Dženita

Natillas. Domaći puding.
Natillas. Domaći puding.

 

Tags

DzenitaDj

Dijete, majka, supruga. Volim činiti ljude sretnima. Smatram da je jedino volja ključni uspjeh svega... i da alternativa uvijek postoji. Jedina prava vrijednost ovog života su familija i prijatelji.

Related Articles

Vaš komentar

Back to top button
Close
Close